Zitles & rijden in balans

– Een ruiter die rechtgericht wil zitten kan dit alleen op een rechtgericht paard (en visa versa)….
– Een paard kan alleen de ‘Skala der Ausbildung’ voldoen wanneer de ruiter hier ook aan voldoet (en visa versa)….
– Een actief ondertredende achterhand komt niet tot stand door alleen maar voorwaarts door de baan te rijden….
– De juiste manier van verzamelen is anders en ontstaat anders dan het paard aan de teugel te rijden….

Een paard dat minder reactief is aan de hulpen, zal de eerste keer (hoogst waarschijnlijk) niet op je zit reageren. Echter reageren paarden van nature op hele kleine signalen, kleine hulpen. Elk paard kun je dus, uiteindelijk, rijden op je zit. Vele paarden zijn ook niet eigenwijs of niet geschikt voor dressuur, maar reageren op de (subtiele) (on)bewuste hulpen van de (minder)kundige ruiter. Daarbij wordt er te veel en te vaak met te grove hulp ingewerkt. Waarbij timing, ontspanning en aanspanning erg belangrijk zijn. Dit levert miscommunicatie op, met alle gevolgen die daar uit voortvloeien.

Kleine gevolgen zoals een ruiter die harder aan het werk is dan zijn paard, of een paard dat net niet volledig wil ontspannen en/of nageven. Maar ook grotere gevolgen zoals een paard of ruiter die met spanning rijden, paarden die verzet gaan vertonen. paard of ruiter die rijden zonder plezier. Of ruiters die te veel inspanning moeten leveren.

Om een goede combinatite te vormen is het van belang dat je niet alleen aan jezelf werkt, ook niet alleen aan je paard. Maar aan:
– het paard – de ruiter – de combinatie
Juist de driehoek waarin gekeken wordt naar het paard- de ruiter- en de combinatie is hetgeen waar het deze training om draait.

Zitles & Rijden in balans is er voor om de ruiter bewust te laten worden van zijn handelingen en wat deze voor invloed hebben op het (voort)bewegen van het paard en de daarbij samenhangende training.
Er zal een zitles gegeven worden om de ruiter punten van verbetering ten aanzien van de ruiterhouding mee te kunnen geven. De punten van verbetering zullen we zsm intregeren in het rijden.
Tijdens het rijden zal er aandacht zijn voor de minimale hulpen. Zodat je als ruiter leert en ervaart wat je aan subtiele (bewuste) hulpen kunt geven.
Tevens zal er aandacht zijn voor het paard waarbij gekeken wordt of het paard een horizontaal evenwicht onder de ruiter heeft zodat het verder kan groeien naar een juist evenwicht op de achterhand met een opwaartse buiging.

Programma:
– ontvangst tussen 12:45 en 13:00 uur
– 13:00 uur eerste stuk theorie (houding van de ruiter/ geven van hulpen)
– 13:45 uur start eerste groep zitlessen te paard (2 ruiters)
– 14:15 uur start tweede groep zitlessen te paard (2 ruiters)
– 15:00 uur tweede stuk theorie (stappen plan training/ scala der ausbildung)
– 15:30 uur start eeste groep rijden (2 ruiters)
– 16:00 uur start tweede groep rijden (2 ruiters)
– 16:45 uur nabespreking en samenvatting van ieders persoonlijke handsvaten
– +/- 17 uur einde

Door de kleine groep is het mogelijk om vanuit ieders individuele niveau te starten en vanuit daar verder te gaan werken, waardoor individuele knelpunten de aandacht kunnen krijgen.

Deze dag is dan ook geschikt voor zowel de manege ruiter, de recreatie ruiter als ook de wedstrijdruiter.
Want juist hoe meer we een eenheid, harmonie en samenwerking willen creeeren. Des te bewuster wij ons moeten zijn van de dingen die wij overbrengen.Door mijn opleiding als Jurylid Dressuur kan ik vanuit de wedstrijdhoek ook veel betekenen.

data 2017:

data zijn in overleg altijd mogelijk

deelnemersinformatie/ kosten/ tijden:

Er kunnen maximaal 4 deelnemers ingeschreven worden voor de dagdeeltraining. De training kan gevolgd worden met en zonder eigen paard. De dagdeeltraining duurt van 13:00 uur tot +/- 17:00 uur.
De kosten voor een trainingsdag zijn: € 50,00 euro p.p. incl. lesmateriaal, naslagwerk, drinken en versnapering.

Team Stal Holistisch Trainen, Kirsten Daamen
gecertificeerd Holistisch Trainster, Houding- en Zit Instructrice, Jurylid Dressuur, Paard & Kindercoach

Via de ‘contact’ pagina kunt u het aanmeldingsformulier aanvragen, of uw vragen omtrent deze, of andere trainingen aan mij voorleggen.