Educatieve Rijlessen voor Kids

Het is mogelijk om een privé-les op uw locatie te krijgen of u kunt (beperkt) een privé-les bij ons op de accommodatie volgen.

Alle trainingen/lessen kunnen met en zonder eigen pony/paard gevolgd worden en worden gegeven door Kirsten Daamen, zeer ervaren, deskundige en gediplomeerde instructrice, welke vele opleidingen gedaan heeft.
“Door mijn ervaring en opleidingen in veel verschillende disciplines, niveaus maar ook met vele rassen is het mogelijk om vanuit elke discipline, niveau of met elk ras te ervaren wat Stal Holistisch Trainen voor u kan betekenen”.

Stal Holistisch Trainen staat voor kijken naar en werken aan het geheel. Holisme komt uit het Grieks: holon, wat ‘het geheel’ betekend. Deze manier van omgaan met paarden geeft vele kinderen (en hun ouders) een andere benadering van het werken en omgaan met paarden . Er wordt een bredere denkwijze aangeboden, waarbij veiligheid, plezier, respect, vertrouwen en begrip een aantal kernwoorden zijn.

Holistische Paardrijlessen zijn prive- paardrijlessen waar educatie én plezier voorop staan . In de lessen zul je veel leren over alles wat met paarden te maken heeft. Niet alleen de dagelijkse dingen en de basisbegrippen, maar vooral hoe je het beste met je paard kunt omgaan. Dit begint al vanaf het moment dat je naar je paard toe loopt.

‘Een goede ruiter hoort zijn paard tegen hem praten,
een uitstekende ruiter hoort zijn paard zelfs fluisteren, maar
een slechte ruiter hoort zijn paard niet eens schreeuwen.’ 

Naar mijn mening is dit het gezegde dat aangeeft wat het niveau van een ruiter is. Echter is het ook het niveau waarop een instructeur (juf/meester) werkt. Juist kinderen willen graag nieuwe dingen leren en dit het liefst met hun lievelingsdier! Kinderen willen meer weten over’ het wezen paard’, ze merken dat het paard op hun reageert. Kinderen voelen/merken dat het paard bepaalde dingen prettig, leuk en fijn vind om te doen. Net zo goed als ze merken dat een paard ook bepaalde dingen niet prettig, leuk of fijn vind om te doen. Weinig instructeurs werken hiermee waardoor het kind onvoldoende gehoor vind in wat hij/zij voelt. Heeft u er wel eens bij stil gestaan waarom uw kind het ene paard heel prettig, leuk en fijn vind om te berijden, en het andere paard niet?

Paarden spiegelen, reageren op het gedrag en de emoties van de mens (het kind). Een paard kijkt niet naar wie je bent, maar hoe je bent. Zijn reactie is niet afhankelijk van uiterlijk, status in de maatschappij of achtergrond, maar afhankelijk van je eigen ik, je karakter. Paarden zijn puur, doen niet alsof, liegen niet, reageren alleen op wat hier en nu gebeurd en zijn daardoor heel open, eerlijk en direct in hun interactie. Juist deze bijzondere eigenschap maakt dat het kind zich prettig voelt bij een paard. Vele kinderen bezitten namelijk dezelfde genoemde eigenschappen.

Paarden reageren door hun natuurlijk instinct op hele kleine signalen, kleine hulpen.Echter, denk maar aan het gezegde hierboven, is het wel aan ons om deze kleine signalen die het paard aangeeft te leren (her)kennen. Vervolgens moeten we leren hoe we met die kleine signalen omgaan. Een hele klus, en ook niet iets wat je in een aantal keer onder de knie kunt krijgen, het is een levensweg. Maar we willen tijdens de lessen wel proberen het kind zoveel mogelijk te vertellen, te laten ervaren en beleven wat een paard aan signalen ‘verteld’, ervaart en beleefd. Vaak een hele andere manier van paardrijden dan op de meeste (reguliere) stallen gedaan wordt.
Maar als we kijken naar de ruiters van het Olympisch Team, dan zien we hun ook niet ’trekken en schoppen’ om het paard te laten doen wat ze willen. Deze ruiters en hun paarden werken met hele kleine signalen, waarbij ze enorme prestaties neerzetten.

Voor wie: 
De prive-paardrijlessen zijn voor iedereen, ervaren of onervaren, met of zonder eigen pony (rijden op 1 van mijn pony’s is beperkt mogelijk). Kinderen die zich niet thuis voelen in grote groepen en/of juist opzoek zijn naar meer kennis en kunde van het paard, zijn bij mij aan het goede adres. Wanneer 2 kinderen op een vergelijkbaar niveau zitten is het mogelijk om inplaats van een prive-les, samen te gaan lessen. Waarbij tevens oefening meegenomen worden om in teamverband paard te rijden en zo de sociale teamvaardigheden eveneens te ontwikkelen.

Naast het rijden op het paard is het voor de kinderen ook heel leerzaam en leuk om andere activiteiten met de paarden te doen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Je zult leren hoe je je paard kunt laten bewegen (´longeren´), zonder dat het paard vastzit aan een lijn, of jij de beschikking hebt over een longeerzweep. Maar puur en alleen op lichaamstaal .
  • Grondwerk (eventueel met schrik- en obstakelparcours) Hierbij leer je wat de veiligste en meest vertrouwde positie is om naast je paard te lopen, en wat je het beste kunt doen als je in een onveilige/ spannende situatie terecht komt, waarbij je naast je paard loopt.
  • Longeren met dubbele lijnen . Je gaat een obstakelparcours afleggen, waarbij je achter het paard aanloopt en doormiddel van de dubbele lijnen het paard hierdoor heen stuurt. Dit is behoorlijk lastig, maar het zorgt voor vertrouwen tussen jou en je paard en je leert hierbij goed hoe je het paard met kleine hulpen kunt besturen.
  • Rijden ; voornamelijk dressuur , maar springen is ook mogelijk. Hierbij zal aandacht worden gegeven aan de juiste houding van jezelf en die van je paard. Door de individuele begeleiding kunnen we de kinderen helpen knelpunten op te lossen en nieuwe dingen aan te leren.

Kosten: 
De duur van de les is 30 a 45 min. De kosten voor een prive-les voor kids welke op de basisschool zitten € 20,00 p.p. per les. De kosten voor een groepsles (max. 2 kids per les) voor kids welke op de basisschool zitten komen op € 15,00 p.p. per les. De trainingen kunnen met eigen paard/ pony gevolgd worden of met 1 van mijn paarden (beperkt mogelijk). Naast bovenstaande activiteiten zal er ook aandacht zijn voor het begeleiden van de pony aan de hand en het verzorgen van paarden. Voor lessen op locatie geldt: Wanneer u buiten een straat van 15 kilometer van Heiligerlee woont worden er reiskosten berekend van € 0,25 per kilometer. Uiteraard is het koppelen van verschillende leslocaties mogelijk waardoor reiskosten gedeeld kunnen worden. 

Uiteraard kunt u ‘contact’ opnemen om te informeren of er al meerdere mensen zijn die bij u in de buurt les hebben, zodat het mogelijk is om u hierbij aan te sluiten.