Clinics en Demonstraties mogelijkheden:

Door een breed opleidingstraject van ruim 10 jaar heb ik een zeer divers en goed onderwezen aanbod. De deelnemers en toeschouwers zullen ervaren dat de clinic of demonstratie educatief, leuk en leerzaam is. Een aanvulling op hun kennis en kunde, ongeacht de discipline of het niveau van ieder. (ervaren of onervaren, met of zonder eigen paard). Een clinic of demonstratie geeft de mogelijkheid om kennis te maken met een specifiek thema.

Clinics:
– ‘Grondwerktraining met schrik- en obstakelparcours’
– ‘Longeren, maar welk hulpmiddel is geschikt?’
– ‘Rijden in balans’ (theorie en film- evaluaties)

Workshops aanbod (voor meer informatie kunt u de workshop aanklikken):
– ‘Bitloos & bareback, wel of niet?!’ 
– ‘Bewegingsleer paard’
– ‘Gedrag paard’

voor wie:
De thema’s zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen, ervaren en onervaren mensen. Mensen met en zonder eigen paard. De clinics en demonstraties worden meestal niet met mijn paarden gegeven, maar onderwezen aan ‘onbekende ruiter(s) en/of paard(en)’. Dit juist omdat ik het belangrijk vind dat men ervaart wat het voor hun kan betekenen. Maar het belangrijkste is ook dat ik veel waarde hecht aan de interactie met de deelnemers en toeschouwers. Waarbij er ook ruimte is voor inbreng van toeschouwers en deelnemers.

mogelijkheden:
Onderstaand vind u van elke thema een korte omschrijving. Hierdoor krijgt u een indruk van wat elke thema inhoud. Afhankelijk van de tijdsduur, aantal deelnemers en/of toeschouwers kan er gekozen worden voor een demonstratie (bijv. bij veel toeschouwers), of een clinic (waarbij er meer praktijkmogelijkheden voor ruiters en hun paarden zijn). Uiteraard is het ook mogelijk om het geheel passend te maken aan uw wensen.

Thema: ‘Grondwerk met schrik- en behendigheidtraining’ 
Tijdens de training vanaf de grond leren ruiter en paard op minimale hulpen en signalen te reageren met als doel dat het halster en het leidtouw als reserve fungeren. De ruiter leert, wat vanuit mijn oogpunt, de veiligste positie en de juiste verstandhouding is ten opzichte van het paard. Waarna we aan de slag gaan met een behendigheidparcours en een schrikparcours.

Het behendigheidparcours is ervoor bedoeld om paarden bewuster te laten worden van hun lichaam, waarbij gymnastiseren ook een rol speelt. Vele paarden struikelen, lopen op de voorhand, lopen in ‘2 delen’, kunnen geen balkjes lopen en zelfs het moeilijk achterwaarts gaan (al dan niet in combinatie met een trailer) kan een gevolg zijn van het feit dat het paard niet voldoende bewust is van zijn lichaam. Een zeer waardevolle, afwisselende training op het dagelijks werk. In het schrikparcours staan verscheidene objecten opgesteld (van paraplu’s, wip, zeil, vlaggen tot ‘gordijn’). Paarden kunnen gevoelig, nerveus, schrikachtig of onzeker zijn. Maar ook ruiters kunnen onzeker, angstig, of nerveus zijn in situaties. Het schrikparcours helpt beide om te leren gaan met deze situaties. Daarbij is het ook een zeer leuke afwisseling op het dagelijks werk, waarbij je leert wat je kunt doen in onverwachte (spannende) situaties.

Dit thema is geschikt voor ervaren en onervaren ruiters, volwassenen en kinderen. Ervaren en minder ervaren paarden en/of jonge paarden. De training is dagelijks bruikbaar en toepasbaar.


Thema: 
Longeren, maar met welk hulpmiddel?’
Dit thema is bedoeld om inzicht te krijgen in het correct trainen van het paard tijdens het longeren. Wanneer het paard goed getraind wordt aan de longe heeft dat een positief effect op de training onder het zadel of voor de wagen. Elk paard is anders, elke ruiter is anders en ieder heeft daarbij zijn eigen doelen. Welk hulpmiddel is dan het meest geschikt? De hulpmiddelen die bij dit thema aan bod komen zijn:
– dubbele longe (zowel vanuit menpositie, als op de volte)
– pessoa-teugel
– peli longeerhulp
– verschillende bijzet teugels

Wanneer we tijdens het longeren gebruik maken van het juiste hulpmiddel, geven we het paard niet alleen beweging, maar zijn we ook bezig met het ontwikkelen van zijn lijf. Met het juiste hulpmiddel en voldoende kennis over de biomechanica van het paard heb je zeer veel profijt van het longeer werk. Je leert zelf de kneepjes van het longeren, en als ruiter kun je je rijtechnische kennis en kunde ook verbeteren. Daarbij loopt het paard in een houding die je onder het zadel of voor de wagen ook graag wilt ziet, alleen kan het paard nu onbelast getraind worden. Een groot voordeel.

Tijdens het theoriegedeelte van longeren zullen de voor- en nadelen besproken worden van de eerder genoemde hulpmiddelen. Tijdens het praktische deel gaan we starten met het kijken en bespreken van de biomechanica van ieder paard, de hulpvraag van de ruiter en het doel dat ze willen bereiken. Afhankelijk daarvan wordt er een hulpmiddel geïntroduceerd.

Thema: ‘Rijden in Balans’ 
Het motto van Stal Holistisch Trainen is 1+1=3. We kunnen wel een goed paard hebben, of een goede ruiter zijn, maar dat betekent nog niet dat we ook een goede combinatie vormen. En juist die combinatie is wat we nodig hebben om goed te presteren, plezier te hebben maar ook om steeds weer nieuwe dingen te leren. Kortom om te kunnen ‘Rijden in Balans’

Naast het paard is de ruiter dus minstens zo belangrijk in dit verhaal. Met kleine aanpassingen, zowel bij het paard als bij de ruiter, kun je een groot verschil maken. Hierbij komt de anatomie, de houding, de hulpoverdracht en coördineren, en het in balans zijn van zowel de ruiter als het paard aan bod. Voor deze (basis)training werk ik o.a. met de richtlijnen van de ‘Skala der Ausbildung’ . Echter gelden deze termen zowel voor de ruiter als het paard. Een paard dat taktmatig beweegt, ontspannen en rechtgericht loopt, met een correcte hoofd/halshouding, rug- en achterhand gebruik kan zich op de juiste wijze aanspannen. Alleen een correct aangespannen paard ontwikkeld zijn energieke, natuurlijke bewegingen en kan hij deze met meer schwung en losgelatenheid volbrengen (‘durchlässigkeit’). Ruiter: wanneer de ruiter ontspannen in het juiste ritme en met de juiste regelmaat met het paard kan meebewegen (takt). Alle lichaamsdelen onafhankelijke van elkaar actief en atletisch kan bewegingen met ijverigheid en souplesse (impuls & schwung). Waarbij er nauwelijks meer een voorkeur is voor linker- of rechterzijde (rechtgerichtheid). Kan de ruiter met deze minimale hulpen en inwerkingen meer verzameling creëren en vervolgens harmonieus door de baan bewegen (dansen), we spreken dan van ‘durchlässigkeit’. En deze ‘durchlässigkeit’ is voor iedere combinatie te bereiken.

Tijdens de clinic krijgt de ruiter meer inzicht in het voortbewegen van het paard, gecombineerd met de juiste minimale hulpen op het juiste moment. Afgestemd op ieders eigen niveau, hulpvraag en wijze van rijden. Waarbij oefeningen voor het paard en voor de ruiter (al dan niet zonder paard) worden aangereikt.

Tevens is dit thema ook uitermate geschikt om als gastles(sen) aan te bieden.

Mocht u na het lezen van onderstaande informatie geïnteresseerd zijn of vragen hebben dan kunt u ‘contact‘ met ons opnemen.