Educatieve Paardrijlessen voor volwassenen

Het is mogelijk om een privé-les op uw locatie te volgen. Alle trainingen/lessen worden gegeven door Kirsten Daamen, zeer ervaren, deskundige en gediplomeerde instructrice, welke vele opleidingen gedaan heeft.

“Door mijn ervaring en opleidingen in veel verschillende disciplines, niveaus maar ook met vele rassen is het mogelijk om vanuit elke discipline, niveau of met elk ras te ervaren wat Stal Holistisch Trainen voor u kan betekenen”.

Tijdens de privé-les gaat het om een les van 45 min. waarbij we rijtechnisch aan de slag gaan om de combinatie te verbeteren en eventuele knelpunten aan te pakken. De lessen die ik geef onderscheiden zich van andere lessen, doordat er een combinatie gemaakt wordt van Klassieke Dressuur, Reguliere trainingen en Naturel Horsemanship. Tijdens de lessen staan de volgende aspecten centraal:

•  de ruiter; houding en juiste (theoretische) kennis over de (basis)hulpen.
•  het paard; ondertredende achterhand, dragende rug, correcte halshouding en juiste buiging.
• de combinatie; want juist de combinatie zorgt ervoor dat er met plezier gewerkt kan worden en doelen gehaald kunnen worden.

Door de lessen krijgt u meer inzicht in (het bewegen van) het paard, waardoor de juiste minimale hulpen op het juiste moment gegeven kunnen worden. Er wordt veel aandacht besteed aan de basistrainingen, van zowel de ruiter als het paard. De juiste basistraining is voor elke combinatie cruciaal. Alleen vanuit een correcte basis kan een paard goed opgeleid worden naar een hoog geschoolde (dressuur) paard. Vrijwel alle knelpunten die een combinatie tegen komt in de training is terug te leiden naar een onvoldoende bevestigd basiselement. Daarbij zijn oefeningen welke door menig ruiter/ instructeur als middel/hogere dressuur ervaren worden juist erg belangrijk in de basistraining. Achterwaarts, wijken, schouderbinnenwaarts, travers, keertwendingen, appuyement, het zijn enkele voorbeelden van oefeningen welke goed zijn voor het fysiek ontwikkelen van het juist getrainde paard. Het gaat dan tijdens de basistrainingen niet zozeer om het correct uitvoeren van bovengenoemde ‘moeilijke’ oefeningen, maar om het feit dat je als ruiter met verfijnde hulpen op elk lichaamsdeel van het paard afzonderlijk moet kunnen inwerken.

Voor meer informatie over het inwerken op het paard vanuit minimale hulpen:
‘Houding & Zitinstructie’ 

Stal Holistisch Trainen werkt voor deze (basis)training veel met de richtlijnen van de ‘Skala der Ausbildung’. Echter gelden deze termen zowel voor de ruiter als het paard.

  • taktritme, regelmaat en juiste volgorde van de beenzetting behorende bij de desbetreffende gang.
  • ontspanning: fysieke en mentale ongedwongenheid; alleen vanuit ontspanning kan tot de juiste aanspanning gekomen worden.
  • impuls & swungactief en ijverige drang naar voren, opgewekt vanuit de achterhand, welke de atletische souplesse van de natuurlijke bewegingen van het paard benadrukt.
  • recht gericht zijnvoor de juiste rechtgerichtheid dient gewerkt te worden aan lengte buiging, opwaartse buiging en buiging in gewrichten.
  • aanleuning & nageeflijkheidteugelvoering doormiddel van een licht verende verbinding, aangeboden door het paard en ontstaan door de voorwaartse werking van de ruiter. Met als gevolg losgelatenheid in nek- en kaakgewrichten ontstaan vanuit een vermeerderd ondertreden van de achterhand.
  • verzamelingdragen van meer gewicht op de achterhand, waarbij de hoek van het achterbeen kleiner wordt, het achterbeen sneller beweegt en de paslengte kleiner en meer verheven wordt. Door meer verzameling op de achterhand verkrijgt men verlichting van de voorhand, waardoor o.a. oprichting in de hoofd/halshouding ontstaat.
  • durchlässigkeittotale losgelatenheid van ruiter en paard. Op beide handen en in alle gangen gelijkmatig, ontspannen en gehoorzaam reageren op voorwaarts drijvende, begrenzende en zijwaartsdrijvende hulpen.

Alleen een paard dat ontspannen taktmatig is, met een correcte hoofd/halshouding, rug- en achterhand gebruik, kan zich juist aanspannen. Vanuit deze correcte aanspanning kan het paard rechtgericht worden en zijn energieke, natuurlijke bewegingen met meer swung en losgelatenheid volbrengen. Wanneer ruiter en paard met deze minimale hulpen en inwerkingen meer verzameling creëren en vervolgens harmonieus door de baan bewegen (dansen) spreken we van ‘durchlässigkeit’.
Echter ligt een zeer grote taak bij de ruiter. Vele bovengenoemde termen zijn niet alleen bedoeld voor het paard, maar gelden eveneens voor de ruiter. Pas wanneer de ruiter ontspannen in het juiste ritme en met de juiste regelmaat met het paard kan meebewegen (takt). Alle lichaamsdelen onafhankelijke van elkaar actief en atletisch kan bewegingen met ijverigheid en souplesse (impuls & swung), waarbij er nauwelijks meer een voorkeur is voor linker- of rechterzijde (rechtgerichtheid). Kan de ruiter samen met het paard zorgen voor de juiste aanleuning, nageeflijkheid, verzameling en werken naar het uiteindelijke, ultieme doel: ‘durchlässigkeit’. En deze ‘durchlässigkeit’ is voor iedere combinatie te bereiken.

De trainingen dienen respectvol te zijn, zowel voor ruiter als het paard. Dit bereiken we door per individuele combinatie te kijken wat mogelijk is en wat beide aankunnen. Vanaf daar kan er verder getraind worden.

Voor wie:
De trainingen zijn te volgen voor iedereen. Recreatieruiters, wedstrijdruiters (dressuur, springen en eventing klasse BB t/m Z) en een ieder die meer wil leren over de biomechanica van het paard.

De lessen zijn zodanig opgebouwd en ingedeeld dat de combinatie veel handvatten, aanwijzingen en ondersteuning krijgt zodat deze thuis zelfstandig aan de slag kan en niet afhankelijk is van de instructie. Immers dien je thuis net zo fijn te kunnen rijden, door middel van de aanwijzingen die gegeven zijn in de les, als tijdens een les.

De kosten:
De kosten van een privé-les zijn € 27,50 p.p. per 45 min. Er is bewust gekozen voor een les van 45 minuten. Omdat mijn ervaring is dat 30 minuten vaak net de kort is om alles uit een les te halen wat er in zit. 60 minuten zijn vaak te lang, zeker voor jonge/ onervaren ruiter en/of paarden. De kosten voor een groepsles (2 personen) zijn € 15,00 p.p.
Wanneer u buiten een straat van 15 kilometer van Heiligerlee woont worden er reiskosten berekend van € 0,25 per kilometer. Uiteraard is het koppelen van verschillende leslocaties mogelijk waardoor reiskosten gedeeld kunnen worden. 

Uiteraard kunt u ‘contact’ opnemen om te informeren of er al meerdere mensen zijn die bij u in de buurt les hebben, zodat het mogelijk is om u hierbij aan te sluiten.