Mag ik mij even voorstellen:

“Mijn naam is Kirsten Daamen. Paardrijden zit bij ons in de familie, mijn moeder heeft vroeger verschillende eigen paarden gehad. Ik zat als klein kind dan ook regelmatig op een paard.

Toen ik zes jaar was kreeg ik mijn eerste rijlessen. Ik ontwikkelde mij snel en na een paar lessen mocht ik bij de gevorderde ruiters meerijden, vervolgens kreeg ik verzorgpaarden en toen mijn eerste eigen pony. Deze pony had in het begin nogal wat (rij)problemen, door haar ben ik ook in aanraking gekomen met holistisch trainen.

Ik heb in verschillende disciplines wedstrijden gereden, en op diverse stallen gewerkt. Hierdoor heb ik veel ervaring op kunnen doen binnen het brede begrip ‘paarden trainen’ en ‘paardrijden’.

Ondanks dat ik al jaren wist dat ik iets met paarden wilde gaan doen, heeft het lang geduurd voordat ik wist welke richting ik op wilde gaan. Door mijn eerste pony, die erg gevoelig was en moeilijk te rijden, ben ik terecht gekomen bij een stal die eveneens holistische trainingen gaf. Dit was een totaal nieuwe maar geweldige ervaring, zowel voor mij als voor mijn paard. Voor het eerst begreep ik mijn paard en konden we weer met plezier rijden. Het was deze ervaring die ervoor heeft gezorgd dat ik mij verder ben gaan verdiepen in Holistisch Trainen.

Door op een holistische wijze te trainen wordt het geheel bekeken (de ruiter, het paard en de combinatie) hierdoor is er meer plezier in het werk, de band tussen ruiter en paard versterkt en de ruiter krijgt meer inzicht in het omgaan met paarden. Er is wederzijds respect, begrip en vertrouwen.

Door te kijken waarom een paard reageert zoals hij reageert en dus proberen uit te zoeken waar het gedrag vandaan komt, kunnen we vele problemen oplossen. Er is echter nog veel te leren over het gedrag van het paard, daarom is het voor mij telkens weer een uitdaging om met paarden te werken. Je moet creatief, geduldig en zelfbewust zijn, maar zeker ook zelf willen blijven leren en ontwikkelen.

In 2005 heb ik mijn certificaat voor Centered Riding Instructor gehaald, tevens ben ik gediplomeerd Basis Instructrice en ik ben Orun gediplomeerd. Daarnaast heb ik een 3 jarige opleiding Toegepaste Natuurgeneeskunde voor paarden gevolgd. Tevens was ik studente aan de school van Monty Roberts in Nederland en heb daar in december 2007 met succes de Introductory Course afgerond. Gedurende deze periode maar zeker ook daarna heb ik verscheidene andere cursussen/ opleidingen gevolgd, waaronder het geven van de volgende elementen met veel kennis, kunde en vaardigheden aangeboden kunnen worden: werken met de dubbele lijnen, trainen met de pessoa-teugel, schrik- en obstakeltraining, zit- en houdingcorrecties, voedingsleer en gedragsleer. Daarnaast heb ik verscheidene trainingen gevolgd op het gebied van coachen (zowel volwassenen als kids). En heb ik mij verdiept in de biomechanica van het paard, zodat ten alle tijden het paard vanuit de juist balans getraind wordt. Mijn gehele leven spreekt het trainen vanuit de old school Klassieke Dressuur mij erg aan, waardoor ik vanuit die visie ook het rijtechnische stuk bekijk. Dit samen met mijn opleiding Jurylid Dressuur, maakt dat ik ook de wedstrijdruiter veel handvatten mee kan geven over het correct en eerlijk trainen van het paard.

In de toekomst zal ik mij blijven verdiepen in het trainen van paarden en het lesgeven aan zowel volwassen als kinderen. Door zeer regelmatig bij verschillende instructeurs/ leraren te gaan kijken & her- en bijscholing te volgen kun je altijd wat leren (positief of negatief) en datgene eruit halen wat voor die combinatie geschikt is.”


Kirsten Daamen
Gecertificeerd Holistisch Paardentrainster,Centered Riding Instructor, Orun gediplomeerd, Jurylid Dressuur, Paard- & kindercoach
tel: 06-47030516
e-mail: info@holistischtrainen.nl